Své výsledky hospodaření oznámily finanční domy, s jejichž akciemi se obchoduje na pražské burze. Šlo o Erste (vlastník České spořitelny), Moneta Money Bank a Komerční banku. Všem ve prvním pololetí tohoto roku klesly čisté zisky meziročně o desítky procent. Důvodem byla tvorba oprávek, tedy rezerv, které si banky vytvářejí kvůli probíhající ekonomické krizi způsobené pandemií koronaviru. Banky si dávají bokem peníze na pokrytí případných ztrát z nesplácených úvěrů.

Akcie Erste Bank od začátku roku

 

 

Akcie Komerční banky od začátku roku

Například Komerční bance tak v prvních šesti měsících tohoto roku klesl čistý zisk o 38,5 procenta. Monetě klesl ve stejném období čistý zisk o 40 procent a Erste dokonce o 60 procent. Nejistá ekonomická situace se projevuje i na ceně akcií zmíněných peněžních domů – ve všech případech je kurz akcií na pražské burze v porovnání se začátkem roku nižší o 40 procent. Důvodem je i to, že banky v reakci na silná doporučení České národní banky a Evropské centrální banky pozastavily výplatu dividend.

Akcie Moneta Bank od začátku roku

Pokud by se ale ekonomická situace začala například v závěru roku lepšit, jsou banky odhodlané akcionářům zatím pozdržené zisky za rok 2019 vyplatit. Právě případná oznámení, že se výplata dividend obnovuje, by pro ceny akcií bank mohl být pozitivní impuls. Z hlediska dividendového výnosu jsou totiž české banky vyhledávané domácími i zahraničními investory.

 

Vyšla také čísla o vývoji celé české ekonomiky. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt klesl v druhém čtvrtletí v porovnání s předchozími třemi měsíci o historicky rekordních 8,4 procenta. Meziročně pak o 10, 7 procent. „Negativní meziroční vývoj HDP byl způsoben především výrazným poklesem zahraniční poptávky, dále pak nižší spotřebou domácností i investiční aktivitou,“ uvedl statistický úřad.

 

Podle ekonomů se však blýská na lepší časy a čísla za další čtvrtletí tohoto roku už by mohla být výrazně lepší. Nahrává tomu zatím i přetrvávající dobrá nálada českých spotřebitelů, kteří i v krizi slušně utrácejí a tak drží nad vodou české obchodníky. Nutno dodat, že podobně špatná čísla jako české hospodářství vykázaly za minulé čtvrtletí i ostatní ekonomiky, včetně vyspělých jako jsou Spojené státy či Německo.

I přes špatná čísla o vývoji ekonomiky se daří české koruně. Tak v posledních týdnech výrazně posiluje, a to jak vůči euru, tak zejména vůči americkému dolaru. Hraje v tom roli přesvědčení investorů na mezinárodních finančních trzích, že to nejhorší má světová ekonomiky kvůli pandemii za sebou.

Vývoj kurzu české koruny vůči americkému dolaru (USD)

 

Jeden dolar nyní stojí okolo 22,30 korun. Přitom ještě v květnu vyšel na téměř 26 korun. Euro se nyní obchoduje na úrovních okolo 26,20, na jaře přitom byl kurz až 28 korun. Podle analytiků by koruna ve zbytku roku mohla dále mírně posilovat.

Zpevňování koruny mimo jiné tlumí dopady rostoucích cen ropy na koncové ceny u tuzemských čerpacích stanic. Například cena ropy Brent se od začátku června zvýšila na burze o pětinu, za stejné období se podle údajů společnosti CCS průměrná cena benzinu v Česku zvýšila jen zhruba o sedm procent. Poslední dva týdny cena benzinu u pump stagnuje. Podobný vývoj byl i u nafty.