Wall Street hlásí nové rekordy

Na nové historicky rekordní hodnoty se v minulém týdnu dostaly hodnoty amerických akciových indexů. K růstu cen akcií přispěly mimo jiné páteční statistiky o vývoji na americkém trhu práce. Ty ukázaly, že v říjnu vytvořily americké podniky více pracovních míst, než se čekalo.

Investoři také pozitivně přijali zprávy o probíhajících jednáních o nové obchodní smlouvě mezi Spojenými státy a Čínou. Podle Washingtonu i Pekingu jsou rozhovory na dobré cestě.

Index S&P 500, jenž měří vývoj cen akcií největších amerických korporací, si za minulý týden připsal 1,5 procenta. Nahoru zamířil již čtvrtý týden v řadě, což je nejdelší „vítězná“ šňůra od letošního března.

Letošní vývoj S&P 500

image.png

Index Nasdaq, který sleduje vývoj cen akcií technologických firem, posílil za celý týden o 1,7 procenta a rostl již pátým týdnem, tedy nejdéle od května.

Dalšími faktory, které podporovaly růst cen akcií na Wall Street, byly i lepší než očekávané zisky firem, které oznámily své výsledky, a také další snížení úrokových sazeb ze strany Fedu, americké centrální banky. Ta se tak snaží podpořit hospodářský růst.

Faktor, který akciovým trhům rovněž pomáhá je vysoký objem zpětných odkupů akcií ze strany amerických korporací. Jen za třetí čtvrtletí dosáhl objemu okolo 170 miliard dolarů.

Sílí i akcie v Evropě a Asii

Daří se však i akciovým trhům jinde ve světě. Ukazatel vývoje kurzů evropských akcií Stoxx 600 je nyní nejvýše od ledna 2018. Podobně je na tom i index největších německých firem DAX, a to i přesto, že německá ekonomika zpomaluje a v minulém čtvrtletí se pravděpodobně dostala do recese.

Nahoru směřují například i ceny čínských akcií, a to i přesto, že tamní ekonomika taktéž zpomaluje a doléhají na ní cla uvalená na dovoz do USA, která od loňského jara postupně uvaloval prezident Donald Trump. Od začátku roku si již DAX připsal 24 procent.

Vývoj německého indexu DAX
image.png

Od začátku roku vzrostl index CSI 300 burz v Šanghaji a Šen-čenu přibližně o třetinu. Čínský akciový trh je tak po loňském propadu zhruba o čtvrtinu naopak pro letošek nejvýkonnějším světovým trhem.

Koruna opět posilovala

Kurz české měny v minulém týdnu opět posiloval. Jedno euro se obchodovalo jen za 25,50 korun. Stálo tak nejméně od letošního července.

Napomohl tomu celkový vývoj na světových finančních trzích. Tedy již zmíněné zklidnění situace okolo obchodních jednání mezi USA a Čínou. Roli sehrál i optimismus, že Velká Británie i přes odklad brexitu vystoupí z Evropské unie s dohodou.

image.png

Pro další směřování kurzu koruny může být důležité čtvrteční zasedání České národní banky. Očekává se sice, že svou klíčovou úrokovou sazbu ponechá na dvou procentech, nová ekonomická prognóza a výroky guvernéra Jiřího Rusnoka by však mohly naznačit další směřování měnové politiky.

Aramco jde na burzu

Velký ohlas vzbudilo víkendové oznámení saudskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco, že v prosinci vstoupí se svými akciemi na burzu v Rijádu. Jde o nejziskovější firmu na světě, když její loňský čistý zisk dosáhl 111 miliard dolarů. Hodnota firmy se odhaduje na 1,5 až dva biliony dolarů.

Firma chce přes rijádskou burzu prodat akcie za zhruba 30 miliard. To, zda bude možné v budoucnu obchodovat akcie i jinde, například v New Yorku či Londýně je zatím nejisté.