Investoři přivítali minulý týden vítězství Konzervativní strany a jejího lídra Borise Johnsona v britských parlamentních volbách. Konzervativci získali v Dolní sněmovně výraznou většinu, když obsadili 365 z 650 křesel. Kurz britské měny se díky tomu vyšplhal vůči americkému dolaru na nejvyšší hodnoty od května 2018. Jedna libry nyní stojí okolo 1,3340 USD. Ještě loni v létě to přitom bylo jen přibližně 1,20.

Libře pomohlo hodně to, že investoři se obávali vítězství Jeremy Corbyna a jeho Labouristické strany. Ta měla ve svém programu výrazné zvyšování daní, znárodňování v některých odvětvích (například v oblasti energetiky a telekomunikací) a také vlnu regulací. To vše bylo mohlo britské ekonomice uškodit. Naopak Konzervativci jsou byznysu více nakloněni a naopak zvyšování daní neplánují.

Kurz britské libry (USD za jednu GBP)

Vítězství Borise Johnsona, kterého královna Alžběta II. jmenuje premiérem navíc znamená ukončení nejistoty ohledně odchodu Velké Británie z Evropské unie. Dodržen tak bude aktuální termín, který je stanovený na konec ledna 2020. Poté začnou jednání o obchodní smlouvě mezi Británií a EU. Obchodní smlouvy chce Johnson vyjednat například také s USA či rychle se ekonomicky rozvíjejícími se zeměmi v Asii. Ekonomové také nyní očekávají pro další rok vyšší hospodářský růst v Británii.

Posílily i kurzy akcií na londýnské burze. Index FTSE 250, který zahrnuje středně velké britské firmy, se vyšplhal oznámení výsledků voleb na nová historická maxima. Jeho hodnota je aktuálně okolo 21500 bodů a od začátku roku vzrostla přibližně o 22 procent. Nahoru šly akcie bank, stavebních firem a společností ze síťových odvětví.

Obchodní smlouvy před podpisem

Kurzům akciím v Británii ale i jinde ve světě pomohlo nahoru ale i další faktor. Americký prezident Donald Trump v závěru minulého týdne oznámil, že jeho administrativa se dohodla s Čínou na první fázi obchodní smlouvy. To trhy uklidnilo, protože tak v brzké době nedojde k dalšímu vyhrocení obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem. Eskalace by totiž vedla k další vlně zvyšování a zavádění cel.

V reakci na obchodní dohodu, kterou ale ještě musí obě strany stvrdit podpisem, se akcie Wall Street vydaly vstříct novým historickým rekordům. Index největších korporací S&P 500 uzavřel v pátek na hodnotě 3168 bodů. Od začátku roku jeho hodnota vzrostla již 26 procent.

Vývoj amerického akciového indexu S&P 500 (v bodech)

Daří se ale i akciím jinde ve světě. Ukazatel světových cen akcií od společnosti MSCI rovněž vytvořil nový rekord. Jeho hodnota je nyní 555 bodů. Překonal tak předchozí historické maximum z ledna 2018. Od začátku roku tento index posílil již o 22 procent.

Nahoru jdou i ceny akcií v Evropě. Například index CAC 40 akcií obchodovaných na pařížské burze je nyní nejvýš od července 2007. Celoevropský index Stoxx 600 překonal na úvod tohoto týdne rekord dubna 2015. Jeho hodnota je nyní 415 bodů, v porovnání se začátkem roku vzrostla o 23 procent.

Na pražské burze v posledních týdnech září akcie Moneta Money Bank. Ještě na začátku října stála jedna akcie okolo 70 korun, nyní je již přibližně 84 korun. Pro investory je banka zajímavá nejen díky štědré dividendové politice (dividendový výnos je přes 7 procent), ale i kvůli oznámení o převzetí Wustenrotu – jak stavební spořitelny, tak hypoteční banky. Obojí by mělo podle Monety zvýšit v příštích letech její zisky.

Kurz akcií Moneta Money Bank na pražské burze (v CZK)