Nejvíce poptávanými cennými papíry současnosti jsou akcie amerických technologických firem. A to jak těch velkých jako jsou Amazon, Apple, Facebook či Tesla, i těch menších. Kurzy jejich akcií prudce rostou, zatímco zbytek trhu zaostává.

Důvodem je přesvědčení investorů, že internetové či softwarové firmy budou ze současné pandemie těžit nejvíce. Očekává se totiž, že do budoucna bude stále více lidí nakupovat onlajn a stále více firem využívat onlajn nástroje, například pro komunikaci mezi zaměstnanci.

Takzvaný NYSE Fang+ index, který zahrnuje největší technologické firmy, od začátku roku posílil přibližně o 50 procent. Na rozdíl od něj je hlavní americký index S&P 500 zhruba na nule. A bez započtení vývoje cen akcií technologických firem by byl dokonce v mínusu.

V posledních dnech a týdnech zaznamenaly nové rekordní ceny například akcie Amazonu, Netflixu a Tesly. Ta je sice výrobcem automobilů, ale díky její inovativnosti a sázce na nové technologie jí investoři berou jako technologickou firmu.

Právě v souvislosti s akciemi Tesly se však mluví o tom, že prudký růst jejich kurzu je bublinou. Ještě na začátku roku stála jedna akcie něco málo přes 400 dolarů, aktuálně je již 1500 USD. Tržní hodnota firmy se pohybuje okolo 280 miliard dolarů, to z ní dělá nejhodnotnější automobilku světa.

Přitom loni Tesla vyrobila jen 367 tisíc aut. Pro srovnání největší výrobci aut Volkswagen a Tesla loni vyrobily přes 10 milionů vozů. Navíc obě firmy pravidelně vyplácí dividendy, zatímco hospodaření Tesly je ziskové málokdy.

Koruna se drží.

Stabilní je v posledních týdnech kurz české měny. Tou na jaře otřásla panika na finančních trzích. Kurz koruny tehdy vůči euru i americkému dolaru prudce oslabil. Zhruba od dubna však koruna dokázala alespoň část předchozích ztrát umazat. Euro se v současnosti obchoduje okolo 26,60 CZK, na jaře se přitom blížil hranici 28 korun a hovořilo se i o možném prolomení úrovně 30 CZK za euro.

Podobný je i vývoj vůči americkému dolaru. Ten nyní stojí okolo 23,30 korun. V březnu byl přitom kurz dokonce 26 CZK. I v tomto případě koruna těží ze zklidnění situace na světových finančních trzích. Těm výrazně pomohla masivní podpora centrálních bank a vlád.

Další vývoj kurzu koruny bude hodně záležet na dalším vývoji nákazy Covid-19 a na ekonomických dopadech. Část analytiků se domnívá, že by koruna mohla ve zbytku roku mírně posilovat a například se vůči euru dostat k úrovni 26 CZK.

Za připomenutí stojí, že ještě na začátku roku vyšlo euro i na méně než 25 korun. Česká měna tehdy posilovala v očekávání, že Česká národní banka bude pokračovat kvůli obavám z inflace ve zvyšování úrokových sazeb. Následně však všechny prognózy vzaly za své s příchodem pandemie koronaviru.