Ještě v polovině února byl koronavirus něco, co mnozí považovali zejména za čínskou záležitost a ekonomické dopady byly zprostředkované přes narušení komplikovaných mezinárodních dodavatelských řetězců. Dnes už nákaza postihuje nejen nás, ale i celou světovou ekonomiku a také globální finanční trhy.

Odhady z úvodu roku uváděly, že letos světové hospodářství poroste přibližně tříprocentním tempem. Poslední odhady už hovoří o tom, že půjde o méně než dvě procenta, případně dojde na stagnaci. Postiženy už jsou nejen dodavatelské řetězce, ale kvůli opatřením namířeným proti šíření nákazy výrobní závody přerušují provoz, aerolinky ruší desetitisíce letů, cestovní ruch trpí, jsou uzavřeny restaurace či nákupní centra. Vývoj tak zasáhne i českou ekonomiku. Oproti dříve odhadovému letošnímu růstu HDP o dvě procenta, nyní ekonomové očekávají záporný růst. Některé odhady hovoří o mínus 5 či dokonce 10 procentech.

Jak vážná situace ve výsledku bude, hodně záleží na krocích bank a centrálních vlád. Centrální banky po celém světě snižují úrokové sazby a pumpují do ekonomiky peníze, aby zabránily zmrazení finančního systému a růstu úrokových sazeb pro firmy a domácnosti. I Česká národní banka minulý týden na mimořádném zasedání snížila svou klíčovou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta.

Vlády oznamují rozsáhlé rozpočtové balíčky na podporu svých ekonomiky – stovky miliard eur, dolarů či korun půjdou na různá opatření v podobě finanční podpory firem, podnikatelů i domácností, dochází k odkládání a snižování daní i odkládání plateb například za sociální pojištění. Britská vláda dokonce bude do výše 2500 liber měsíčně platit mzdy zaměstnanců. Chce tak zabránit jejich propouštění a prudkému nárůstu nezaměstnanosti.

Strach z toho, co bude dál dopadá na ceny akcií, dluhopisů či měn. Výrazně tak oslabuje i česká měna. Ještě v polovině února stálo euro méně než 25 korun, v současnosti se obchoduje již za více než 27,40. A minulý týden byl kurz dokonce nad úrovní 28 korun. Padají i kurzy akcií na pražské burze. Index PX za poslední zhruba čtyři týdny ztratil třetinu své hodnoty.

Koruna vs euro

Významně zasaženy výprodeji jsou hlavně akcie bank. Investoři se totiž obávají, že banky v Evropě ale i v USA utrpí výrazný pokles zisků či dokonce ztráty kvůli nárůstů nesplácených úvěrů. České banky jsou sice, na rozdíl třeba od některých italských či německých, finančně zdravé, ale ani jim se problémy zřejmě nevyhnou.

I z toho důvodu ČNB minulý týden doporučila tuzemským bankám pozastavit výplaty dividend. Jako první zareagovala Moneta Money Bank, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze. A doplatila na to dalším propadem kurzu – ten je nyní přibližně o 40 procent níž než před měsícem. Akcie Monety se obchodují za cenu mírně nad 50 korunami za kus, výrazně pod upisovací cenou z jara 2017. Ten byl 68 korun. Podobně se propadl od minulého měsíce i kurz akcií Komerční banky. A akcie rakouské Erste spadly na pražské burze za poslední měsíc téměř o polovinu.

Prudce dolů jdou od zmíněného 19. února i ceny akcií a akciové indexy všude ve světě. Americký S&P 500 i celoevropský ukazatel Stoxx Europe 600 již odepsaly více než třetinu své hodnoty. Minulý týden (od 16. do 20. března) byl pro S&P 500 nejhorší od října 2008, když ztratil 17 procent své hodnoty. Nejhorším dnem bylo pondělí, kdy s hodnota akcií největších amerických korporací propadla o 12 procent – byl to třetí nejhorší den v historii. A není vyloučeno, že budou padat dál. Indexy v posledních týdnech padaly rychleji, než kdy jindy v historii.

Investiční stratégové si tak nejsou jistí, zda už je ta správná cesta k nákupům. Přece jen stále přicházejí nové špatné zprávy – zejména v USA tento týden ukážou údaje z úřadů práce prudký nárůst počtu nezaměstnaných, jaký Amerika nezažila od hospodářské krize v 30. letech. Opatření, která mají zamezit šíření viru, navíc přijaly v závěru například Kalifornie, stát New York a v Evropě Německo či Velká Británie. V platnosti jsou stále opatření například v Česku, Španělsku nebo Itálii. Brzy také začnou firmy oznamovat výsledky hospodaření a s tím i konkrétnější čísla o dopadech koronaviru na jejich tržby a zisky.

Podle amerického investora Roba Arnotta ze společnosti Research Affiliates bude důležité pro dlouhodobé investory sledovat zejména tok zpráv. „Ceny akcií se začnou zotavovat ještě před tím, než začne pandemie ustupovat. Nejsilnější rostoucí (býčí) trhy nejsou postaveny na dobrých zprávách, ale na ubývajících špatných zprávách,“ uvedl.

Svůj názor na to, co může ceny akcií poslat nahoru vyjádřil také stratég Deutsche Bank Jim Reid: „Trh vyhlíží řešení v podobě léku.“ Reagoval na čtvrteční výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně možného léku. Na tuto informaci investoři alespoň na chvíli reagovali pozitivně.

Na čem se stratégové shodnou je, že pro nejbližší dny i týdny se dá očekávat další velké kolísání kurzů na burzách s tím, jak investoři budou vstřebávat nové a nové informace o dopadech na ekonomický růst a hospodaření jednotlivých firem.