Globální akciové trhy minulý týden opět rostly. Americké index S&P 500, který zahrnuje největší americké korporace, i index technologických firem burzy Nasdaq vytvořily nové historické rekordy. Dařilo se i akciím v Evropě a Asii. Evropský ukazatel Stoxx 600 je nyní nejvýše od léta 2015, francouzský index CAC 40 je na tom nejlépe od roku 2007. Vzhůru mířily například i kurzy akcií na frankfurtské burze a také v Praze.

Burzy a optimismus investorů nadále podporuje naděje, že USA a Čína brzy uzavřou alespoň prozatimní dohodu o obchodních vztazích. A například zisky amerických firem se ve výsledkové sezóně vyvíjejí o něco lépe, než analytici původně předpokládali. Trhům také nahrává očekávání, že vystoupení Velké Británie z EU proběhne s dohodou.

Roli sehrávají i velké centrální banky, tedy ECB a evropský FED, jež finanční trhy podporují snižováním úrokových sazeb a pumpováním peněz do finančního systému. A v neposlední řadě část investorů věří, že zpomalování světové ekonomiky se nebude dále prohlubovat.

Francouzský hlavní akciový index CAC 40

image.png

Apple na nových rekordech

Radost mohou mít akcionáři americké společnosti Apple. I přes stagnující prodeje chytrých telefonů iPhone cena akcií této firmy vzrostla od začátku roku o přibližně 65 procent a dostala se na rekordních zhruba 260 dolarů za kus. Oproti stejnému období loňského roku pak činí nárůst takřka 25 procent. Tržní hodnota firmy Apple nyní činí 1,16 bilionu amerických dolarů, na pozici nejhodnotnější veřejně obchodované firmy tak předstihla softwarovou společnost Microsft.

Vývoj akcií firmy Apple za poslední rok
image.png

Od ledna narostla kapitalizace Applu o neskutečných 400 miliard dolarů. Pro srovnání, to je téměř tolik, kolik dělá tržní hodnota největší americké banky Bank of America.

Akciím Applu se daří i přesto, že její tržby a zisky se už nevyvíjejí jako v minulosti. Například za minulý finanční rok, jenž skončil na konci září, firmě klesly tržby v porovnání s předchozími dvanácti měsíci o 5 miliard na 260 miliard dolarů. Čistý zisk klesl o 59,5 miliard na 55,2 miliard dolarů.

I přes tato čísla a letošní prudký nárůst kurzu akcií je však Apple podle řady analytiků a investorů i nadále zajímavou investiční příležitostí. Pokračující stabilní přísun hotovosti Applu umožňuje stabilně vyplácet dividendy a také nakupovat vlastní akcie. Za posledních deset let takto Apple odkoupil své cenné papíry za 320 miliard dolarů, nejvíce ze všech amerických firem. A i tak měl Apple ke konci září na účtech a v krátkodobých cenných papírech uloženo okolo 100 miliard dolarů.

Navíc, tržby z prodeje hardwaru, tedy telefonů či iPadů, sice Applu stagnují, rychlým tempem však narůstají příjmy z prodeje služeb uživatelům. Analytici z Wall Street tak Applu nadále věří. Ze 41 analytiků oslovených finančním serverem Marketwatch jich 19 doporučuje akcie k nákupu, a naopak jen pět má doporučení „prodat“.

A podle analytiků Bank of America mají akcie Applu dál velký potenciál, a to i díky plánovanému uvedení iPhonů pro superrychlé 5G sítě.

Zlato ztrácí na lesku

Nedaří se naopak ceně zlata. Je to způsobeno právě optimismem investorů na akciových trzích. Investiční fondy, tradeři a další investoři jsou ochotní v současnosti více riskovat. A taková situace zlatu nenahrává. Cena zlata, která se ještě nedávno pohybovala nad 1550 dolary za trojskou unci, spadla v posledních dnech až k 1450 dolarům. Je tak nejníže od začátku srpna.

A například analytici bank JP Morgan a Citigroup příliš nevěří, že by měla cena zlata začít opět růst. Stratégové obou bank minulý týden oznámili, že se pozic v této komoditě zbavili.

Koruna dál v dobré kondici

Česká měna se i nadále drží na úrovních okolo 25,50 korun za euro. Je tak na nejsilnějších úrovních od letošního července. Nezměnilo na tom nic ani zasedání České národní banky, které se konalo ve čtvrtek. Bankovní rada ČNB na něm ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na dvou procentech.

Koruna nijak nereagovala ani na pondělní data Českého statistického úřadu na vývoj inflace. V říjnu růst spotřebitelských cen dosáhl meziročně 2,7 procenta. Tempo tak bylo stejné jako v září, což i ekonomové očekávali.
Vývoj světových akciových trhů od začátku roku (zdroj společnost Bespoke)
image.png