Akciové burzy opět mírně ztrácely

Globální akciové trhy za sebou mají druhý týden poklesů. Ukazatel MSCI All Country World, který měří vývoj cen akcií na  burzách v 47 zemích, za minulý týden ztratil jedno procento, obdobně šel mírně dolů například i americký index S&P 500 či evropský Euro Stoxx 50. Kurzy akcií táhly dolů přetrvávající obavy z eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. V závěru týdne se totiž objevily zprávy, že by americká vláda v čele s prezidentem Donaldem Trumpem mohla omezit obchodování s akciemi čínských firem na amerických burzách. V reakci na to spadla jen v pátek například hodnota akcií internetové firmy Alibaba o 5 procent.

S&P 500
image.png

Rovněž se hovoří o tom, že by mohlo dojít k omezení investic US fondů na čínském akciovém trhu. Taková opatření by mohla mít za následek odvetu ze strany čínské vlády. Náladě na trzích nepřidaly ani zprávy o krocích, které v americkém Kongresu podnikají zákonodárci za Demokratickou stranu ve snaze odvolat prezidenta Trumpa z funkce.

ČNB sazby nezměnila

Bankovní rada České národní banky na svém středečním zasedání nezměnila základní úrokovou sazbu, jejímž prostřednictvím se snaží ovlivňovat cenu peněz v ekonomice, a ponechala ji na dvou procentech. Hlasování však nebylo jednomyslné. Hned dva členové rady hlasovali pro zvýšení dvoutýdenní repo sazby. Guvernér Jiří Rusnok na následné tiskové konferenci řekl, že bankovní rada v dohledné době nevidí pro změnu úrokových sazeb důvod. Naposledy se repo sazba měnila v květnu, z 1,75 % na nynější 2 procenta. Kurz koruny vůči euru zakončil týden na 25,83, tedy bez výraznější změny oproti závěru předchozího týdne. Pro další vývoj kurzu bude důležité další dění v české ekonomice. Ta postupně zpomaluje a případné zhoršování situace v Německu by mohla tempo zpomalování v dalších měsících urychlit. Takový scénář by byl pro korunu negativní.

image.png

Brexit opět hýbal librou

Nejistota ohledně dalšího vývoje se podepsal na kurzu britské měny. Britská libra v průběhu týdne oslabila vůči americkému dolaru o více než procento a v závěru týdne stála přibližně 1,23 dolaru. Týden před tím to bylo až 1,25 USD. Termín brexitu nyní připadá na konec října a řada měnových stratégů se domnívá, že kurz libry by měl dále klesat. Důvodem je i to, že nejistý vývoj má nepříznivý dopad na kondici britského hospodářství.
image.png