Trhy hýbou obavy ze zpomalení hospodářského růstu

Světové burzy byly v minulém týdnu jak na houpačce. Index S&P 500, který sleduje vývoj cen akcií největších amerických korporací, odepsal během úterý a středy zhruba dvě procenta své hodnoty. Důvodem byly hlavně horší statistiky o vývoji amerického průmyslu a také slabá čísla o počtu nově vytvořených pracovních míst, která dává dohromady soukromá společnost ADP.

Během čtvrtka a zejména pak pátku však šly ceny akcií zpět nahoru. Napomohla tomu paradoxně opět čísla z trhu práce, tentokrát však od federálního ministerstva práce. Ta vyšla poměrně solidně a míra nezaměstnanosti v USA se dokonce dostala na 3,5 procenta, tedy na nejnižší úroveň za posledních 50 let.

S&P 500 v pátek posílil o 1,4 procenta, nejvíce za poslední dva měsíce, a tak zakončil týden na hodnotě 2952 bodů. To znamenalo v porovnání s předchozím pátkem pokles jen o 0,3 procenta.

Index S&P 500 za poslední rok 

Dá se očekávat, že nervozita na americkém akciovém trhu, ale i na burzách jinde ve světě, bude v nadcházejícím týdnu a v týdnech následujících přetrvávat. Hlavní roli budou hrát obavy ze zpomalování světového hospodářského růstu. Pozornost bude zaměřena také na další vývoj obchodní války mezi USA a Čínou, blížící se brexit či geopolitické napětí okolo Íránu.

Už tento týden se ve čtvrtek setkají ve Washingtonu američtí a čínští vyjednavači a budou řešit obchodní vztahy obou zemí. Pokud nedospějí k nějaké formě dohody, zvýší prezident Donald Trump cla na dovozy čínského zboží v objemu 250 miliard dolarů. Na to by Peking pravděpodobně reagoval odvetnými opatřeními. Investoři každopádně budou jednání pozorně sledovat.

 

Klesaly i akcie v Evropě

Hodnota indexu evropských akcií Euro Stoxx 50, jenž zahrnuje největší podniky a finanční domy eurozóny, minulý týden klesla o 2,8 procenta, tedy výrazněji než akcie v USA. Hospodářství eurozóny zpomaluje svůj růst, což bude mít dopad na ziskovost evropských firem. Špatně je na tom hlavně Německo, dříve hospodářský tahoun. Náš západní soused je na pokraji recese.

Nedařilo se ani akciím na pražské burze. Index PX ztratil za týden 3,3 procenta, šlo o největší týdenní propad v tomto roce. Nejhůře se vedlo akciím bank. Cenné papíry rakouské skupiny Erste odepsaly hned pět procent, akcie Komerční banky 4,7 procenta.

Naopak se dařilo české koruně, když si během týdne vůči euru polepšila o přibližně 12 haléřů. V pátek odpoledne byl na mezibankovním trhu kurz 25,72. V tomto týdnu vyjde řada statistik o vývoji české ekonomiky včetně údajů o inflaci. Kurzem koruny však mohou hýbat i jendání mezi USA a Čínou či pokračující přípravy na brexit.

Index pražské burzy PX od začátku roku