Rozšiřování koronaviru, který si již vyžádal několik desítek mrtvých, dopadá i na světové burzy. Pro hlavní americký akciový index S&P 500, jenž zahrnuje největší americké firym, byl minulý týden nejhorší od srpna. Jeho hodnota klesla o 1,03 procenta. Většina poklesu přišla v pátek s tím, jak se postupně objevovaly nové a nové zprávy o šíření viru. Ještě hůře dopadly akcie v samotné Číně – havní index burz v Šanghaji a Šenčenu odepsal za minulý týden přibližně 3,5 procenta. Panují totiž obavy, že koronavir může mít dopad i na hospodářský růst.

Nové informace přicházející z Číny budou hýbat trhy i v tomto týdnu. Případné výraznější rozšíření viru po Číně a zbytku světa může poslat kurzy akcií více dolů. Propady mohou být až dvouciferné.

Čínský akciový index CSI 300

Hodně sledované ale budou i výsledky velkých amerických technologických společnost – čísla o hospodaření za poslední tři měsíce roku 2019 zveřejní Apple, Facebook Amazon a Microsoft. Alphabet, jehož součástí je společnost Google, zveřejní výsledky o týden později.

Všechny zmiňované firmy jsou z hlediska své tržní hodnoty v první pětce indexu S&P 500. Jejich souhrnná kapitalizace převyšující 5 bilionů amerických dolarů je pro zajímavost dokonce větší než hodnota všech 50 firem v hlavním evropském indexu Stoxx Europe 50 (v přepočtu 4,6 bilionu USD).

Váha technologické pětky v indexu S&P 500 je zhruba 18 procent, pohyby kurz jejich akcií tak mají velký vliv na celý index. To jak investoři zareagují na jejich výsledky tedy bude mít dopad i na celý akciový trh. V posledních třech měsících kurzy akcií technologických firem silně rostly a tak případné horší výsledky mohou být pro investory záminkou k vybírání zisků.

Automobilka Tesla překonala hranici 100 miliard

Čísla o hospodaření vydá tento týden, konkrétně ve středu i výrobce elektromobilů Tesla, jehož tržní hodnota (násobek počtu vydaných akcií a kurzu) minulý týden překonala úroveň 100 miliard USD. V pátek činila 101,8 miliardy USD. Nad hranici se firma dostala poté, co cena akcií jen od začátku prosince vzrostla o zhruba 70 procent.

Hodnota firmy, jejíž vývoj je úzce spjatý s podnikatelem a miliardářem Elonem Muskem, je nyní vyšší než kapitalizace německé automobilky Volkswagen. Jedničkou zůstává japonská Toyota s burzovní hodnotou v přepočtu 235 miliard USD.

Kurz akcií americké automobilky Tesla

Růst ceny akcií Tesly nejspíš odráží přesvědčení investorů, že budoucnost patří elektromobilům a že Tesla bude na tomto rostoucím trhu patřit k leadrům. Na druhou stranu například z hlediska produkce a tržeb zatím Tesla za svými konkurenty hodně zaostává. Analytici očekávají, že firma utrží v příštích 12 měsících 31 miliard dolarů. Pro porovnání u Toyoty to má být 276 miliard, u Volkswagenu 191 miliard a u Daimleru 191 miliard USD.

Koruna byla nejsilnější za posledních sedm let

Kurz české měny vůči euru se minulý týden krátce dostal pod hladinu 25,05. Takto silná byla koruna naposledy na začátku roku 2013, tedy před zahájením umělého oslabování ze strany České národní banky. Koruně nahrával zvyšující se rozdíl mezi úrokovými sazbami v ČR, které jsou vyšší než v eurozóně. V závěru týdne však koruna nejspíš i kvůli vybírání zisků ze strany zahraničních spekulantů korigovala. V pátek byl kurz 25,17 korun za euro.

Z nejbližších událostí bude pozornost analytiků a investorů upřena na zasedání bankovní rady ČNB. To je na programu 6. února. I přes více než tříprocentní inflaci se však neočekává, že by centrální bankéři přistoupili ke zvýšení úrokových sazeb. Jsou totiž toho názoru, že inflační tlaky budou v tomto roce postupně ustupovat. Kurzem koruny může hýbat na globální dění – konkrétně šíření koronaviru z Číny do zbytku světa.