Listopad byl pro americké akcie úspěšný. Moneta kupuje Wüstenrot, atraktivní dividenda zůstane

Právě skončený měsíc listopad byl pro kurzy akcií na amerických burzách nadmíru úspěšný. Šlo o nejlepší měsíc od letošního června. Cenám akciím se dařilo hlavně díky optimismu investorů, že Spojené státy a Čína brzy uzavřou alespoň v nějaké podobě smlouvu o obchodních vztazích.

Nejsledovanější americký index S&P 500, který sleduje vývoj cen akcií největších amerických firem a bank, vytvářel v listopadu nové historické rekordy a připsal si nárůst o 3,4 procenta. Šlo o třetí měsíc růstu po sobě. Podobně se dařilo i dalším indexům. Hodnota ukazatel Dow Jones vzrostla o 3,7 procenta a technologický index Nasdaq posílil dokonce o 4,5 procenta.

Kromě jednání mezi USA a Čínou akcie v USA podporovala také uvolněnější měnová politika americké centrální banky. Fed naposledy snížil svou klíčovou úrokovou sazbu, kterou se snaží ovlivňovat cenu úvěrů v ekonomice, v říjnu. Investoři také věřili akciím díky pokračujícímu solidnímu růstu americké ekonomiky okolo dvou procent.

Index S&P 500 má nyní hodnotu okolo 3140 bodů, je tak o přibližně 25 procent výš než na začátku roku. Pokud tento nárůst po zbytek roku udrží, půjde o největší roční nárůst od roku 2013. Tehdy si S&P 500 polepšil dokonce o 29 procent.

V listopadu se dál dařilo cenám akcií velkých technologických a softwarových firem, ať už Amazon, Apple či Microsoft. Například jedna akcie Applu, výrobce telefonů iPhone, nyní stojí rekordních 267 dolarů, jen za listopad vzrostla o přibližně 7,5 procenta, od začátku roku pak o 69 procent. Akcie Microsoftu letos vzrostly o polovinu a Amazonu o pětinu.

Vývoj index S&P 500 od začátku roku

Moneta na nákupech

Podle počtu klientů čtvrtá největší banka na české trhu se vydala na nákupy. Moneta Money Bank v závěru minulého týdne oznámila, že chce koupit Wüstenrot stavební spořitelnu a Wüstenrot hypoteční banku. Nákupem posílí Moneta své postavení na trhu ať už u spoření, hypoték a spotřebitelských půjček.

Spořitelnu i hypoteční banku v současnosti vlastní německá skupina Wuestenrot & Wuerttembergische. Obchod by měl být dokončen v prvním čtvrtletí roku 2020.

Cena akcií Moneta na zprávu v pátek zareagovala růstem o přibližně tři procenta. Jedna akcie nyní stojí téměř 80 korun. Kurz tak zareagoval na vyjádření šéfa banky Tomáše Spurného, že převzetí Wüstenrotu se projeví růstem zisku Monety a nebude mít dopad na plánovanou výši dividend.

Právě z hlediska dividend je Moneta pro domácí i zahraniční investory velmi lákavá. Za rok 2018 vyplatila dividendu na jednu akcii ve výši 6,15 koruny. Při současném kurzu tak činí dividendový výnos zhruba 8 procent.

Banka se na nedávné valné hromadě rozhodla vyplácet akcionářům podíl ze zisku dvakrát ročně. Aktuálně činí mezitimní dividenda 3,30 korun. Nárok na její prosincové vyplacení mají akcionáři, kteří akcie vlastnili k minulému čtvrtku.

Kurz akcií Moneta Money Bank od začátku roku

Česká ekonomika zpomaluje, koruna se drží

Minulý týden přinesl také upravená čísla o vývoji české ekonomiky ve třetím čtvrtletí tohoto roku. HDP vzrostl meziročně o 2,5 procenta. Šlo o zpomalení v porovnání s 2,8 procenty ve druhém čtvrtletí.

Na domácím hospodářství se projevuje pomalejší ekonomický růst v zahraniční. To se nedotýká i Německa, které je pro domácí firmy nejdůležitějším vývozním trhem. Na druhou stranu díky nízké nezaměstnanosti a rostoucím mzdám ekonomiku dál táhnou utrácející spotřebitelé.

Čísla potvrzující zpomalení se však čekala a tak kurz koruny vůči euru výrazněji nereagoval. Naopak kurz české měny se vůči euru dál drží blízko hranici 25,50, tedy na nejsilnějších úrovních od letošního léta.

Tento týden mohou mít na kurz koruny vliv zejména data z Německa, kde vyjdou čísla o vývoji továrních objednávek. Kurzy akcií v USA, ale i jinde ve světě pak mohou hýbat páteční data o vývoji na americkém trhu práce.

Vývoj kurzu koruny vůči euru od začátku roku