Silný vstup do nového roku zaznamenala česká měna. Kurz koruny vůči euru se dostal až k úrovni 25,20 a byl tak minulý týden nejsilnější od února 2018. Koruně nahrává lepší nálada na světových finančních trzích. Došlo ke zklidnění napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou a také se vyjasnila situace okolo vystoupení Velké Británie z EU.

Washington a Peking mají ve středu 15. ledna podepsat první fázi obchodní dohody mezi oběma zeměmi. Kromě toho koruně nahrává i obvyklé každoroční otevírání pozic ze strany zahraničních investorů na úvod roku. Česká měna posiluje již od konce léta. Ještě na konci srpna stálo jedno euro téměř 26 korun.

Koruna vs euro

Posilování koruny nezpomalilo ani zabití íránského generála Kásema Solejmáního. Toho zlikvidovala americká armáda na přímý rozkaz prezidenta Donalda Trumpa. Takové geopolitické události obvykle alespoň krátkodobě hrají proti posilování měn, jako je česká koruna.

Podle měnových stratégů se však nedá očekávat, že by koruně naddále zpevňovala takovým tempemj jako dosud. Faktorem proti jsou mimo jiné přetrávající obavy z dopadu poklesu průmyslové výroby na růst české ekonomiky.

Akcie dál na rekordech

I přes napětí na Blízkém východě kvůli smrti íránského generála je situace na akciových burzách poměrně klidná. Na první zprávy o akci Američanů sice akciové trhy reagovaly poklesem, brzy však své ztráty umazaly. Stejná byla i reakce na odvětný útok Íránu na americkou vojenskou základnu v Iráku.

Hlavní americký akciový index S&P 500, který sleduje vývoj cen akcií největších amerických firem, zakončil týden na 3265 bodech, o 30 bodů výše v porovnání se závěrem předchozího týdne. Za posledních dvanáct měsíců S&P 500 vzrostl o přibližně 26 procent.

Ukazatel Dow Jones dokonce v pátek poprvé ve své historii překonal mezník 29 tisíc bodů.

S&P 500

Dařilo se i burzám v Evropě, kde index Euro Stoxx 50 největších evropských firem uzavřel v pátek na 3789 bodech, o 15 bodů výš než před týdnem. V porovnání se situací před rokem je jeho hodnota vyšší o 23 procent.

Podle analytiků řady bank a makléřských firem by růst akciových trhů mohl i letos pokračovat. Důvodem je hlavně uvolněná měnová politika centrálních bank, včetně Evropské centrální banky a amerického Fedu. Centrální banky podporovaly ekonomiky v předchozích měsících snižováním úrokových sazeb a pumpováním peněz do finančního systému. A zatím na tom zdá se nehodlají nic měnit.

Ceny akcií podporuje také skutečnost, že dluhopisové trhy, ať už státních či firemních dluhopisů, nabízejí velmi nízké výnosy, leckdy dokonce blízké nule či dokonce záporné. Za této situace je pro investory atraktivnější sázet na další růst cen akcií, případně nakupovat akcie, které nabízejí zajímavý dividendový výnos.

Rizikem pro trhy však naopak například může být, pokud dojde ke zhoršení situace mezi USA a Čínou ohledně obchodních vztahů. V nejbližších týdnech bude cenami akcií hýbat výsledková sezóna. Řada amerických, evropských i asijských firem bude oznamovat čísla o hospodaření za předchozí čtvrtletí.

Zlato bylo nejdražší za posledních sedm let

Vyhrocená situace na Blízkém východě nahrála zlatu. Jeho cena se minulý týden vyšplhala až na 1610 dolarů za trojskou unci, tedy nejvýše od března 2012. Následně se ale i díky zklidnění cena vrátila k úrovním mezi 1560 až 1500 USD. I tak je přibližně o pětinu výš než loni v lednu.

Hýbala se i cena ropy. V případě severomořské ropy Brent se cena v průběhu týdne krátce dostala až na hranici 70 dolarů za barel. I zde však následně došlo ke korekci. V pátek byla zavírací cena 65 USD za barel.

Cena zlata (USD za trojskou unci)