Koruna výrazně posiluje. Daří se i akciím Microsoftu

Česká měna si v minulém týdnu i na úvod tohoto připisuje výrazné zisky. Zatímco až do poloviny října stálo euro více než 25,80, v pondělí to bylo již méně než 25,50 korun. Napomáhá tomu příznivý vývoj okolo brexitu a uklidnění obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.

V případě brexitu sice došlo k dalšímu odkladu termínu odchodu Velké Británie, panuje však optimismus, že se tak stane s dohodou. Koruna je podle analytiků na dění okolo brexitu výrazně citlivá a tak jí poslední vývoj nahrává. Kvůli menší nejistotě okolo dalšího vývoje jsou totiž investoři a spekulanti ochotní více nakupovat rizikovější aktiva, mezi něž se řadí i koruna.

image.png

Uklidnila se do jisté míry i situace v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa jsou obě strany blízko dohody. K případnému podpisu smlouvy, která by alespoň částečně upravovala budoucí obchodní toky, by mohlo dojít již během listopadu.

Na druhou stranu, zisky koruny mohou být jen dočasné. Po uzavření smlouvy s Čínou by Trump mohl svou pozornost upřít na obchodní jednání s Evropskou unií a zavést cla na dovoz evropských aut do USA. Kvůli tomu by koruna naopak mohla oslabit, jelikož české hospodářství je s automobilovým průmyslem úzce propojené.

Americké akcie na rekordu

Vzhledem k vývoji situace okolo brexitu a jednání Washington-Peking se daří i akciím. Hodnota hlavního amerického indexu S&P 500, jenž měří vývoj cen akcií největším amerických korporací, se v pondělí vyšplhala k 3040 bodům, tedy zpět na historické rekordy. Jen za minulý týden si S&P 500 připsal 1,2 procenta a rostl tak již třetí týden v řadě.

Akcie podporuje i očekávání, že americká centrální banka Fed tento týden podpoří ekonomiku letos již třetím snížením úrokových sazeb.

image.png

Z podobných důvodů míří nahoru i kurzy akcií v Evropě. Pražský PX index si za minulý týden připsal nárůst o 1,8 procenta. Dařilo se mimo jiné akciím Komerční banky, které vymazaly předchozí propady a vrátili se na úroveň 800 korun.

Ukazatel vývoje cen evropských akcií Euro Stoxx 600 se na úvod tohoto týdne přiblížil hranici 400 bodů. Za poslední týden posílil skoro o dvě procenta.

Akcie Microsoftu letí nahoru

Na nový rekord se v pondělí dostal kurz akcií softwarové společnosti Microsoft. Ta tak s tržní hodnota okolo 1,1 bilionu dolarů upevnila svou pozici nejhodnotnější veřejně obchodované firmy na světě.

Microsoftu pomohlo oznámení, že dostal od Pentagonu kontrakt na zajištění cloudových služeb v objemu 10 miliard dolarů. V soutěži porazil firmu Amazon.

Jedna akcie Microsoftu se nyní obchoduje za více než 140 dolarů. Jen za posledních dvanáct měsíců kurz vzrostl o přibližně 37 procent.

image.png