České měně se v posledních dvou týdnech nedaří. Ještě na přelomu srpna a září atakovala vůči euru hranici 26 korun, nyní už se kurz pohybuje nad 26,50 korun za jedno euro. Stejně tak oslabovala koruna vůči americkému dolaru. Na konci srpna byl kurz po hranici 22, nyní se obchoduje dolar za cenu okolo 22,40. Důvodem oslabování mohlo být do jisté míry vybírání zisků po předchozím posilování. Roli sehrál o vývoj kurzu amerického dolaru – ten přestal oslabovat a naopak v září posiluje.

Vývoj kurzu koruny vůči euru od začátku roku

Co se týče dalšího vývoje, například ekonomové americké banky Citi očekávají ve výhledu šesti až dvanácti posilování kurzu koruny. Nahrávat tomu má oživení ekonomiky a možné očekávání, že Česká národní banka by v takovém případě začala minimálně uvažovat o zvýšení úrokových sazeb. Na druhou stranu rizikem pro korunu je probíhající druhá vlna šíření nákazy Covid-19. To by mohlo mít na českou ekonomiku negativní dopady.

Index americké technologické burzy Nasdaq minulý týden ztratil 4,1 procenta. Šlo o největší pokles od letošního jara. Ceny technologických akcie, jako například Netflix, Google, Microsoft Tesla, Amazon, Zoom Video, či Apple, ztrácely. Důvodem bylo zejména vybírání zisků ze strany investorů.

Vývoj hodnoty technologického indexu Nasdaq 100 od začátku roku

I tak jsou akcie firem z oboru informačních technologií výše než byly před příchodem pandemie koronaviru. Například index Nasdaq 100, stovky největších technologických firem, je od začátku roku 26 procent v plusu. Těmto firmám totiž větší poptávka spotřebitelů o nákupy online. V případě firem hraje větší roli využivání online nástrojů pro komunikaci kvůli tomu, že řada lidí pracuje z domu. Korekce z minulého týdne však může být jen krátkodobá. Zejména velké a zisky vytvářející firmy jako Apple, Amazon, Microsoft, Facebook a Google lákají investory potenciálem svého dalšího růstu. Navíc v době, kdy dluhopisy řady zemí nabízejí skoro nulový či dokonce záporný výnos, jsou akcie silných firem nejlepší volbou.

Z oboru informačních technologií může být zajímavým tipem americká softwarová společnost Snowflake (česky Vločka). Ta tento týden uvede své akcie na newyorskou burzu. Půjde o největší veřejnou nabídku (IPO) softwarové firmy v historii. Firma chce investorům prodat akcie za 2,2 miliardy dolarů. To by celou firmu ohodnotilo na 28 miliard USD. Kromě toho firma prodává nové akcie Warrenu Buffettovi a technologické společnosti Salesforce. Firma Snowflake je sice v současnosti ztrátová, zájem investorů ale budí potenciálem prudkého budoucího růstu.

Mimochodem burzovně obchodovaných fond Renaissance IPO ETF, který se zaměřuje na akcie burzovních nováčků, je od začátku roku o více než 40 procent v plusu. Napomáhá tomu velké zastoupení právě poměrně mladých, rychle rostoucích firem.