Česká měna je nadále výrazně slabší, než byla před epidemií koronaviru. Zatímco ještě v únoru se dalo jedno euro koupit i za méně než 25 korun, v současnosti se na finančních trzích obchoduje za přibližně 27,60. To dělá oslabení o více než devět procent. Podobně je tomu i u kurzu vůči americkému dolaru. Ten stál ještě v únoru méně než 22,50, nyní vyjde na více než 25 korun.

Koruna je slabá vzhledem k negativním dopadům nákazy na světovou ekonomiku – v dobách ekonomickém nejistoty se velcí investoři a spekulanti odvracejí od měn menších zemí a rozvíjejících se ekonomik. A mezi ně patří i Česko.

V obchodním týdnu od 11. do 15. května kurzem české měny navíc hýbaly výroky členů bankovní rady České národní banky. Napřed v pondělí Tomáš Holub nevyloučil opakování měnových intervencí. Tedy, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky by mohlo dojít na opakování umělého oslabování kurzu koruny. Podle poslední prognózy by letos české HDP mohlo klesnout o osm procent. Nelze ale vyloučit ani horší scénář.

Tento nástroj již ČNB v minulosti použila – v období od listopadu 2013 do dubna 2017 oslabovala kurz na úroveň 27 korun za euro, aby zabránila deflačním tlakům a podpořila tuzemskou ekonomiku.

Situaci se pak snažil o pár dní později uklidnit sám guvernér Jiří Rusnok. Ten uvedl, že měnové intervence nyní nejsou příliš pravděpodobné. Koruna po jeho slovech posílila, tento vývoj však neměl dlouhého trvání – po pár desítkách minut začala koruna opět ztrácet.

Akciové trhy přešlapují

Růst cen akcií na burzách se v posledních třech týdnech zastavil. Zatímco duben byl pro americký akciový index S&P 500 nejlepším měsícem od roku 1987, v květnu je zatím ukazatel mírně v mínusu. Na druhou stranu, od 23. března vzrostl index přibližně o čtvrtinu. Vymazal tak většinu předchozích ztrát.

Investoři nyní vyčkávají, jaký bude další vývoj americké i světové ekonomiky. Hodně věcí už je sice do cen akcií započteno, i tak je zde nadále velká míra nejistoty. Například se může ukázat, že obrovský nárůst nezaměstnanosti v USA může mít do budoucna dopad na útraty domácností. Už před koronavirem a krizí byla řada amerických domácností zadlužena a současná situace může tento negativní trend ještě prohloubit.

Řada analytiků a investorů tak očekává, že ceny akcií a tedy i hodnoty akciových indexů opět spadnou. Před investicemi do akcií za aktuální situace varoval například legendární investor Stanley Druckenmiller, bývalý investiční stratég miliardáře George Sorose. Podle Druckenmillera jsou nyní akciové trhy nadhodnocené.

 Ne všechny akcie však v období od konce března rostly. Příkladem jsou třeba cenné papíry Moneta Money Bank, s nimiž se obchoduje na pražské burze. Akcie peněžního domu se obchodují ještě levněji než v březnu, za méně než 50 korun.

 Podobně na tom jsou i bankovní tituly jinde v Evropě. Důvodem je to, že investoři se obávají vlny krachů a zhoršené platební morálky dlužníků při splácení úvěrů. Banky by musely odepisovat nesplácené úvěry, což by jim výrazně snížilo zisky či dokonce způsobilo ztráty. Pro investory navíc nyní nejsou banky atraktivní investicí vzhledem k tomu, že byly regulátory nuceny odložit výplatu dividend.

Vývoj kurzu akcií Moneta Money Bank