Z Číny šířící se nákaza smrtícího koronaviru dopadá na ceny akcií a dalších aktiv. Investoři se totiž stále více obávaj, že vir bude mít dopad na světový ekonomický růst. V Číně je řada továren zavřená a začínají váznout dodávky dílů a součástek do továren jinde ve světě, ať už v Severní Americe či Evropě. Problémy mohou mít například automobilky, ať už americký koncern General Motors, či v Evropě třeba Volkswagen. Ale samozřejmě dopady mohou pocítit i další odvětví.

Akciové indexy v Evropě i USA minulý týden klesaly. Nejvýznamnější americký index S&P 500, který zahrnuje největší americké korporace, ztratil 1,25 procenta. Ukazatel burzy Nasdaq, který sleduje vývoj kurzů technologických titulů, odepsal 1,6 procenta. Například akcie firmy Apple, výrobce iPhonů, odepsaly za týden 3,7 procenta. V Evropě hlavní index Stoxx 600 ztratil 0,6 procenta.

Nutno ale podotknout, že i přes poklesy se akciové indexy nadále pohybují v blízkosti svých historických rekordů. Prudce dolů je tak zřejmě může poslat jen výraznější zhoršení situace okolo koronaviru. Ten se mimochodem začíná pomalu šířit i po Evropě. Příkladem je Itálie, kde se o víkendu rušily fotbalové zápasy a kulturní akce.

Naopak rostl zájem investorů o americké vládní dluhopisy, které jsou považovány za bezpečný přístav pro období ekonomické nejistoty. Cena 30letých amerických státních bondů rostla a v pátek se tak výnos poprvé v historii dostal pod hranici 1,9 procenta. Výnos u dluhopisů se pohybuje inverzně k ceně. Výnos 10letých obligací klesl pod 1,5 procenta a je nejníže od loňského srpna, kdy panovaly obavy z příchodu recese do americké ekonomiky.

Vývoj cena zlata (v USD za trojskou unci)

Stejně tak se zvýšil zájem investorů o zlato. Jeho cena se v průběhu týdne vyšplhala díky zvýšené poptávce na nejvyšší hodnoty za posledních sedm let. V závěru týdne se trojská unce zlata obchodovala za téměř 1650 USD. Během týdne vzrostla o skoro 4 procenta, tedy nejvíce od srpna minulého roku.

Cena akcií firem Tesla a Virgin Galactic prudce roste

Rostla i cena akcií kalifornské automobilky Tesla. I když zde nebylo důvodem hledání bezpečného přístavu, ale spekulativní poptávka, která hnala cenu nahoru již v předešlých týdnech. Za celý týden si cenné papíry výrobce elektromobilů připsaly přes 12 procent. Od začátku roku se jejich hodnota zvýšila dokonce o neskutečných 115 procent.

Vývoj kurzu akcií firmy Tesla

Podobný raketový vzestup zaznamenávají také akcie společnosti Virgin Galactic, která plánuje posílat cestovatele na oběžnou dráhu. Od začátku roku kurz vzrostl o neskutečných 193 procent. I zde cenu žene nahoru spekulativní poptávka. Někteří analytici firmě předpovídají zářnou budoucnost. Rychlý vzestup kurzu akcií je však i podle nich přepálený a není podložený fundamenty v podobě výsledků hospodaření. Zakladatelem společnosti Virgin Galactic, která vstoupila na burzu na konci října, je britský miliardář Richard Branson.

Vývoj kurzu akcií Virgin Galactic