Světové finanční trhy se v posledních týdnech otřásaly. Důvodem byly obavy investorů z dopadů nového koronaviru na světovou ekonomiku. Řada zemí přijala opatření, která naprosto výrazně utlumila podnikatelskou a výrobní aktivitu. Šlo například o zastavování výroby, zavírání obchodů či omezování letecké dopravy. Došlo rovněž ke značnému k narušení výrobních řetězců.

Kvůli nejistému ekonomickému vývoji banky a korporace snižují či dokonce dočasně ruší vyplácení dividend.

V reakci na to světové akciové burzy zaznamenaly výrazné propady. Oproti polovině února, kdy ještě situace vypadala normálně, ztratil například americký index S&P 500, který sleduje vývoj cen akcií největších amerických firem, propad až o 35 procent. Podobně padaly také akcie v Evropě a Asii.

Řadu zemí čeká recese a to minimálně v druhém čtvrtletí tohoto roku a není vyloučeno, že ceny akcií budou ještě padat. Pro dlouhodobé investory, tedy ty kteří investují v řadu let, se však naskýtají na burzách zajímavé příležitosti. Zde jsou některé burzovně obchodované fondy, prostřednictvím kterých lze investovat.

SPDR S&P 500 (SPY, v USD)

https://www.ssga.com/us/en/individual/etfs/funds/spdr-sp-500-etf-trust-spy

Tento fond kopíruje vývoj indexu S&P 500. Jeho součástí jsou firmy jako Apple, Amazon, Google, Microsoft, McDonald´s či Disney. Tento burzovně obchodovaný fond (ETF – exchange traded fund) spravuje majetek investorů v objemu přibližně 240 miliard dolarů. Ač jde o americké firmy, přes 40 procent jejich tržeb tvoří příjmy ze zahraničí. Dá se tedy očekávat, že i přes poslední propady budou firmy v indexu S&P 500 v budoucnu těžit růstem svých zisků z ekonomického oživení. Fond spravuje investiční firma State

Street Global, jeden z největších správců fondů na světě.

iShares Emerging Markets ETF (EEM, v USD)

https://www.ishares.com/us/products/239637/ishares-msci-emerging-markets-etf

Fond, který spravuje největší investiční firma na světě BlackRock, investuje do akcií největších firem z ekonomicky rozvíjejících se zemí. Portfolio fondu má hodnotu přes 18 miliard dolarů. Jeho součástí jsou významné rychle rostoucí asijské technologické firmy jako Alibaba, Tencent, Samsung či Taiwain Semiconductor Manufacturing, dodavatele mikročipů pro chytré telefony, včetně iPhonů.

iShares Core MSCI Europe ETF (IMEU)

https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251860/ishares-msci-europe-ucits-etf-inc-fund?switchLocale=y&siteEntryPassthrough=true

Tento fond, rovněž od BlackRock, se zaměřuje na velké firmy z vyspělé Evropy, zejména Eurozóny. Majetek fondu přesahuje 5 miliard eur. Mezi korporace v jeho portfoliu patří akcie firem jako Nestlé (potravinářství), Roche, Novartis a AstraZenece (farmacie), LVMH (LouisVuitton – luxusní zboží) či softwarová firma SAP. Jde vesměs o firmy nadnárodní, nejsou tedy závislé jen na vývoji evropské ekonomiky a stejně jako třeba firmy v S&P 500 mohou těžit z růstu na zahraničních trzích.

České akcie

https://cz.nnfondy.eu/cs/nn-fondy/detail-fondu?fondID=34

ETF fond přímo na akcie obchodované na pražské burze neexistuje. Do českých a středoevropských akcií ale investuje například podílový fond spravovaný společností NN Investment Partners. Název fondu je NN International Central European Equity. Podílové listy se dají nakoupit v korunách. Fond investuje zejména na burzách v Polsku, České republice, Maďarsku a Rumunsku a v menší míře v Rakousku, Řecku, Slovensku, Bulharsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Chorvatsku a Slovinsku.