Po únorových a březnových turbulencích na světových finančních trzích se v posledních čtyřech týdnech situace uklidnila. Investoři se opět nebojí jít se svými volnými penězi do rizika. Díky tomu kurzy akcií i dluhopisů, vládních i těch firemních, ve světě dokázaly vymazat významnou část svých předchozích ztrát. Daří se i měnám, které investiční fondy považují za rizikovější, tedy i české koruně.

Od 23. března, kdy akciové indexů spadly na dno, se například hodnota amerického indexu S&P 500, který sleduje vývoj cen akcií největších firem, zvýšila více než o čtvrtinu. Podobně vzrostly i akciové indexy v Evropě či Asii. Dařilo se i cenám korporátních a vládních dluhopisů.

Ze světa sice přicházejí informace o narůstajících počtech nezaměstnaných (například jen v USA přišlo za čtyři týdny o práci přes 20 milionů lidí), dochází k propadu ekonomických ukazatelů, například průmyslové výroby, investoři se však zdá se dívají více dopředu. To i přesto, že alespoň krátkodobě bude mít probíhající pandemie negativní dopady na hospodaření firem.

Hráči na světových burzách a trzích se méně dívají na špatné zprávy a naopak více sledují pozitivní informace o tom, že počty nakažených koronavirem rostou pomaleji než v březnu a také o tom, že vlády ve světě postupně uvolňují opatření, která měla zamezit šíření nákazy. To vzbuzuje naději, že ekonomická recese bude krátká a že nejpozději v polovině roku začne ekonomický růst ve světě zase oživovat.

Dají se dokonce nalézt cenné papíry, jejichž kurz je nyní vyšší než před pandemií. Je to hlavně případ akcií technologických společností Amazon a Netflix. V prvním případě to ukazuje na rostoucí význam ecommerce – tedy prodeje přes internetové kanály. V tomhle směru je Amazon světovou jedničkou (s výjimkou Číny, kde dominují firmy jako Alibaba či Tencent).

Kurz akcií Amazonu se nyní nachází na historických maximech. Jen tento rok vzrostl o téměř 30 procent. Akcie Netflixu, tedy internetové televize, si od začátku roku polepšily rovněž o zhruba 30 procent. S tím jak lidé více zůstávají doma a nechodí ven, se Netflixu zvýšil počet předplatitelů. Konkrétní čísla firma zveřejnění tento týden.

Kromě akcií a dluhopisů roste také cena zlata a pohybuje se na nejvyšších hodnotách za posledních sedm let, přibližně okolo 1700 amerických dolarů za trojskou unci (zhruba 31 gramů). V korunách stojí vyjde jedna unce na přibližně 42 tisíc korun a je historicky nejvýš. Je to dáno tím, že od února kurz koruny vůči dolaru výrazně oslabil.

O zlato, které bývá označováno za bezpečný přístav pro období ekonomické nejistoty, se zajímají nejen velcí burzovní investoři, ale také řada běžných lidé. Čeští prodejci fyzického zlata hlásí v posledních týdnech až několikanásobný nárůst poptávky. A to jak po menších, například jednogramových či desetigramových cihličkách, tak slitcích vážících například 100 gramů či dokonce jeden kilogram.

Poptávku nebylo pro prodejce snadné pokrýt. Kvůli pandemii byl od konce února na několik týdnů pozastaven provoz důležitých švýcarských sléváren. Nyní už ale ale výrobní situace začíná lepšit. A analytici zatím hádají, jaký bude další vývoj ceny drahého kovu. Podle některých by mohla vzrůst až na dva tisíce dolarů za unci. Vývoj v korunách ale může být rozdílný, hodně bude záležet na pohybu kurzu české měny.