Ekonomy i obchodníky na finančních trzích minulý týden zaskočila bankovní rada České národní banky. Ta na svém měnově-politickém zasedání překvapivě zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta.

V reakci na rozhodnutí kurz české měny posílil na nejsilnější úroveň za téměř osm let, když se vůči euru dostal pod hranici 25 korun. Na úvod tohoto týdne byl kurz okolo 25,02. Vůči americkému dolaru pak okolo 22,85. Ještě loni v létě stál dolar skoro 23,50.

Koruna posilovala díky tomu, že je pro zahraniční investory atraktivnější díky vyšším úrokům. Investoři mohou za svá eura nakoupit koruny a na českém mezibankovním trhu je výhodně půjčit. V eurozóně takové podmínky nemají, jelikož tam Evropská centrální banka drží svou základní úrokovou sazbu v záporu na úrovni mínus 0,5 procenta.

K nečekanému kroku přistoupila kvůli obavám z růstu inflace. Spotřebitelské ceny v posledních měsících rostou více než tříprocentním tempem, růst je tak výrazně nad dvouprocentním inflačním cílem, který si ČNB stanovila. Navíc výhled počítá s tím, že inflační tlaky budou v ekonomice přetrvávat.

Tesla letěla k rekordům

V prudkém vzestupu pokračovaly akcie kalifornského výrobce elektromobilů Tesla. Jen během minulého pondělí a úterý kurz akcií firmy, kterou vede podnikatel a vizionář Elon Musk, posílil o 40 procent. V průběhu úterý se akcie obchodovaly za více než 900 dolarů. Přitom ještě loni v květnu stála jedna akcie méně než 200 dolarů.

Kurz akcií hnal vzhůru optimismus investorů, že nejhorší časy z hlediska hospodaření má automobilka za sebou. V obou čtvrtletích druhé poloviny minulého roku byla zisková a kladné hospodaření předpovídá vedení firmy i do budoucna. K dobré náladě přispělo i nedávné otevření továrny v Šanghaji, díky které získala Tesla lepší přístup k obrovskému čínskému trhu. Je třeba připomenout, že závod je nyní dočasně zavřený kvůli obavám ze šíření koronaviru.

Nákupní náladu investorů v posledních týdnech podporovali i analytici , kteří doporučovali akcie Tesly k nákupu a postupně zvyšovali své odhady ohledně toho, kam až se může kurz vyšplhat. Například analytik společnosti Wedbush Securities Dan Ives v komentáři klientům uvedl, že kurz může dosáhnout hranice jednoho tisíce dolarů.

Svou roli v prudkém růstu ceny akcií hrála i psychologie. Řada velkých i malých investorů viděla, že cena prudce roste a tak rychle nakupovali v obavách, že pokud tak neučiní, nevydělají.

Ve středu kurz akcií korigoval o 20 procent, nejspíš kvůli vybírání zisků a kvůli zprávě, že výroba v Šanghaji může být pozastavena déle, než se čekalo. I tak byl v závěru týdne kurz 748 dolarů a s tržní hodnotou 134 miliard USD byla Tesla druhou nejhodnotnější automobilkou světa hned po japonské Toyotě (230 miliard). Přitom Tesla loni vyrobila jen 367 tisíc vozů, zatímco Toyota 11 milionů.

Třetí největší automobilkou podle burzovní hodnoty je Volkswagen s 93 miliardami USD. A i Volkswagen vyrábí mnohonásobně více aut než Tesla. Investoři však věří, že Tesle patří budoucnost vzhledem k tomu, že má ve výrobě elektromobilů technologický náskok vůči tradičním automobilkám a také proto, že značka Tesla se stala pro elektromobily takřka synonymem.

Akciové trhy na rekordech

I přes šířící se smrtící nákazu, která zatím zasáhla zejména Čínu, se globálním akciovým trhům daří. Například americký S&P 500, jenž zahrnuje cenné papíry největších amerických korporací, se v minulém dostal vyšplhal na historický rekord o hodnotě 3345 bodů. Za celý týden si připsal 3,2 procenta, nejvíce od loňského června.

Americký index technologických akcií Nasdaq dokonce za celý minulý týden posílil o čtyři procenta, nejvíce od listopadu 2018. A celoevropský ukazatel Stoxx 600 vzrostl během pěti dnů o 3,3 procenta, taktéž nejvíce od podzimu 2018.

Investoři nakupovali vzhledem k očekávání, že nákaza se světového hospodářství výrazněji nedotkne. Navíc čínská centrální banka podpořila domácí finanční systém obrovskými částkami, aby zabránila propadu cen aktiv. Sentiment podpořilo i snížení cel na dovoz amerických výrobků do Číny.