Ceny amerických i světových akcií se v minulém týdnu nadále pohybovaly na historicky rekordních úrovních. Nahrávalo tomu očekávání, že Spojené státy a Čína v brzké době podepíší prozatimní dohodu, jež alespoň částečně upraví jejich vzájemné obchodní vztahy.

Americký index S&P 500 zakončil týden na hodnotě 3110 bodů. Od začátku roku vzrostl již o 24 procent. Index světových akcií MSCI All-Country World je nyní na hodnotě 543 bodů a je jen zhruba jedno procento bod rekordem z ledna 2018. V tomto roce zaznamenal ukazatel nárůst o 19 procent.

S&P 500 od začátku roku

image.png

Obchodní válka mezi největšími světovými ekonomikami trvá již od loňského jara. V rámci obchodního konfliktu USA uvalily cla na dovoz čínského zboží. Peking na to reagoval odvetnými cly a protekcionistická opatření se postupně stupňovala. V závěru týdne ale oba prezidenti – Donald Trump i Si Ťin-pching – prohlásili, že jsou připraveni obchodní smlouvu podepsat. Otázkou ale zůstává, zda se tak stane ještě letos, jak se původně předpokládalo.

Kromě optimismu investorů ohledně obchodních jednání ceny akcií podporují i hospodářské výsledky firem. Ty v USA dopadly lépe, než se očekávalo. Čistý zisk na akcii sice ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 0,6 procenta, před zahájením výsledkové sezóny však analytici čekali mínus 4 procenta.

Lákají akcie s atraktivním dividendovým výnosem

Další možná nejdůležitější důvod, který drží akciové trhy vysoko, je uvolněná měnová politika klíčových centrálních bank, jako jsou americký Fed a Evropská centrální banka. Obě instituce letos přistoupily ke snížení úrokových sazeb a v také obnovily nákupy aktiv, čímž zvyšují objem peněz na trzích. A volné peníze chtějí investoři někam investovat.

Akcie tak jsou pro investory jednou z hlavních možností, a to i díky tomu, že dluhopisy nabízejí nízké a dost často záporné výnosy. Například německý 10letý vládní dluhopis nyní nabízí investorům roční výnos mínus 0,36 procenta. A například švýcarský 10letý státní dluhopis má výnos mínus 0,58 procenta.

I z toho důvodu například švýcarský investiční banka UBS ve svém novém výhledu na rok 2020 doporučuje klientům investovat globálně do akcií kvalitních, méně zadlužených firem nabízejících stabilní výplatu dividend a zajímavý dividendový výnos.

Příkladem takové firmy se zajímavou dividendou může být třeba švýcarská farmaceutická společnost Roche. Její dividendový výnos aktuálně činí 2,88 procenta. Švýcarský Novartis (rovněž farmaceutická firma) má dividendový výnos dokonce přes 3 procenta.

Letošní vývoj kurzu akcií firmy Roche
 
image.png

Koruna zpevňuje


V posledních dnech se opět dařilo české měně. Ta vůči euru zpevnila na úroveň okolo 25,50 korun za euro. Ještě na přelomu srpna a září se kurz blížil 26 korunám za euro. I koruně pomáhá zklidnění situace na globálních světových trzích díky očekávání, že Washington a Peking uzavřou nějakou formu obchodní dohody. Minulý týden pomohla i některá makrodata, jež ukázala na mírně se zlepšující se situaci v průmyslu eurozóny.

V porovnání s koncem kurzového závazku ČNB, který skončil v dubnu 2017, koruna zpevnila vůči společné evropské měně téměř o 6 procent. ČNB od listopadu 2013 do jara předminulého roku ve snaze podpořit hospodářský růst uměle oslabovala kurz měny na hranici 27 korun za euro.

Kurz české koruny vůči euru
image.png