Koruně se od druhé poloviny května daří posilovat, a to jak vůči euru, tak americkému dolarů. Jedno euro stálo na počátku června okolo 26,80 korun. To bylo zhruba o 90 haléřů méně než před měsícem. Podobně dolar zlevnil od poloviny května přibližně o 1,60 koruny a na začátku tohoto měsíce byl jeho kurz okolo 24,10.

Koruně nahrává zklidnění situace na světových finančních trzích. Zejména v březnu, kdy byla panika na trzích kvůli obavám z ekonomických dopadů pandemie Covid-19 největší, koruna výrazně oslabovala. Nedařilo se jí ani v první části května kvůli obavám zahraničních investorů, že Česká národní banka může kvůli špatnému ekonomickému vývoji přistoupit k obnovení umělého oslabování české měny. S tím už má ČNB zkušenosti z období od listopadu 2013 do dubna 2017. Tehdy oslabovala měnu nad úroveň 27 korun za euro, aby tak podpořila ekonomický růst.

Každopádně investoři a spekulanti nyní doufají, že ekonomický vývoj nebude v dalších měsících tak špatný, jak se dříve obávali. A to koruně pomáhá k ziskům. Podle některých ekonomů by se kurz eura mohl do konce roku dostat pod 26 korun.

Zklidnění situace na finančních trzích nahrává i cenám akcií. V USA či v Evropě podniky stále propouštějí, investoři však hledí více dopředu. A tak ceny akcií a hodnoty burzovních indexů rostou. Hlavní americký burzovní index S&P 500 se na konci května poprvé od začátku března přehoupl přes hranici 3000 bodů. Na svůj historický rekord, jehož dosáhl 19. února, tak již ztrácí jen zhruba 10 procent. Přitom během největších březnových propadů byla ztráta i přes 30 procent. Mezi tahouny růstu patří zejména technologické firmy, jako jsou Alphabet, Amazon, Netflix či Microsoft.

Podobně se vyvíjí i hlavní akciové indexy v Evropě. Euro Stoxx 50, který sleduje vývoj cen akcií 50 nejvýznamnějších evropských firem, si od 18. března, kdy se dostal na dno, připsal více než 25procentní nárůst. Na přelomu května a června překročil index úroveň 3000 bodů, stále mu však zbývá několik set bodů k tomu, aby se vrátil na více 3800 bodovou hodnotu z února.

Jedním z aktiv, které během výkyvů na trzích obstálo v posledních měsících nejlépe, bylo zlato. Jeho cena se pohybuje okolo 1750 amerických dolarů za trojskou unci. Cena drahého kovu vzrostla od začátku roku přibližně o 14 procent a je nyní na nejvyšších úrovních za posledních sedm let. Investory láká zlato jako bezpečný přístav pro období ekonomické nejistoty. Nahrávají mu také obavy části investorů, že hodně uvolněná měnová politika centrálních bank povede v příštích letech k růstu inflace.