Globální akciové trhy šly nahoru již šestý týden po sobě. Dobrou náladu investorů nadále podporuje naděje, že se Spojené státy a Čína brzy dohodnou na nějaké formě dohody, která by alespoň částečně upravila vzájemné obchodní vztahy.

Index světových akcií MSCI All Country World, jenž sleduje vývoj cen akcií ve 47 ekonomicky vyspělých i rozvíjejích se zemích, jen od začátku října posílil o zhruba šest procent a je nyní na dosah svému historickému rekordu ze závěru ledna 2018. Od začátku roku index MSCI posílil o 20 procent.

V Americe dál rostly všechny významné indexy – S&P 500, technologický Nasdaq a Dow Jones. Posledně jmenovaný ukazatel se poprvé v historii dostal nad hranici 28 tisíc bodů. Nejsledovanější americký index S&P 500, jenž sleduje vývoj cen akcií největších amerických firem a finančních domů, si od začátku roku polepšil už o 25 procent.

Vývoj S&P 500

image.png

Kromě zmíněných obchodních žene ceny akcií vzhůru také ochota klíčových centrálních bank podporovat finanční trhy a ekonomiku uvolněnou měnovou politikou, tedy snižováním úrokových sazeb a pumpováním peněz do finančního systému například nákupy státní i korporátních dluhopisů. Program nákupu aktiv obnovila na začátku listopadu například Evropská centrální banka.

Americký Fed pak v posledních týdnech podporuje mezibankovní trh den co den desítkami miliardami dolarů. Dodáváním likvidity se snaží zajistit stabilitu trhu, jeho hladké fungování a chce tak zabránit případným prudkým výkyvům v úrokových sazbách směrem nahoru.
I v Evropě se akciovým burzám daří. Rovněž evropský index Stoxx 600 rostl šestým týdnem v řadě a pohybuje se na nejvyšších hodnotách za poslední čtyři roky. Pomohly mimo jiné o něco lepší než očekávaná čísla o růstu německé ekonomiky.
Vývoj evropského indexu Stoxx 600
image.png

Tamní HDP vzrostlo v minulém čtvrtletí meziročně o 0,5 procenta. Tempo růstu je sice pomalé, recesi se však hospodářství našich západních sousedů zatím vyhnulo.

Lépe je na tom česká ekonomika. Ta podle předběžných údajů statistického úřadu vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta. Tempo růstu sice postupně zpomaluje, ve srovnání se západní Evropou je však hodně nadprůměrný. Na druhou stranu třeba polská či maďarská ekonomika rostou rychleji.

Česká měna v minulém týdnu jen mírně oslabila a v pátek uzavírala obchodování na úrovni 25,58 korun za euro. Analytici aktuálně neočekávají, že by měla koruna v dohledné době posílit pod hranici 25,50.

Vývoj kurzu koruny vůči euru
image.png

Pražská burza následovala světové trhy a index PX, který zahrnuje například akcie ČEZ či bank, vzrostl šestý týden za sebou. Za celý týden posílil o půl procenta, za posledních šest týdnů pak o takřka osm procent. V posledních týdnech se dařilo například akciím antivirové firmy Avast, bankovní skupiny Erste, která vlastní Českou spořitelnu, či akciím Moneta Money Bank.

Od začátku roku je PX v plusu o necelých deset procent, se započtením vyplacených dividend pak dokonce o 15 procent.