Akcie evropských bank prudce posilovaly

Pozitivní vývoj jednání mezi USA a Čínou o obchodních vztazích a také mezi Velkou Británii a Evropskou unií o podmínkách brexitu se minulý týden odrazil i na finančních trzích.

Dařilo se akciovým burzám v Evropě, USA i Asii a také britské libře. Její kurz vůči americkému dolaru posílil o 2,6 procenta, tedy nejvíce za více než dva roky poté, co se zvýšila šance, že se Británie dohodne s EU na podmínkách svého odchodu.

A zatímco ještě nedávno mnozí analytici věštili, že by se kurz britské měny mohl propadnout vůči dolaru až na paritu, tedy 1:1, aktuálně se za jednu libru platí skoro 1,26 dolaru.

Britská Libra

 

USA a Čína se v závěru týdne předběžně dohodly na obchodní smlouvě, která bude zahrnovat mimo jiné čínské nákupy zemědělských komodit od amerických farmářů. Dohoda se má týkat také otázek duševního vlastnictví. Právě v této oblasti je Čína hodně kritizovaná kvůli průmyslové špionáži a krádežím technologií.

Na příznivé jednání o obchodních vztazích a také o brexitu zareagovali například i investoři na frankfurtské burze. Tam hlavní index DAX, jenž zahrnuje 30 největších německých korporací, jen v pátek vzrostl o 2,9 procenta. Šlo o největší jednodenní nárůst o 4. ledna. Roli sehrálo to, že německá ekonomika je hodně závislá na mezinárodním obchodě a obchodní války a brexit bez dohody by jí mohly uškodit.

Index světových akcií MSCI i díky tomu zaznamenal první týdenní nárůst za poslední čtyři týdny. Stejný vývoj byl i u hlavního amerického akciového ukazatele S&P 500. Ten se tak přiblížil úrovni 3000 bodů a je zpět na dosah svých historických rekordů.

Hodně zajímavý byl vývoj cen akcií evropských bank. Jejich index Euro Stoxx Banks díky zmíněným pozitivním zprávám během čtvrtka a pátka posílil o 7 procent. Nahoru šly minulý týden kurzy akcií všech bank, které jsou v indexu zahrnuty, včetně Erste obchodované na pražské burze.

Index Euro Stoxx Banks

 

Naopak mimo zájem investorů jsou aktuálně akcie českých finančních domů Komerční banky a Moneta Money Bank, s nimiž se taktéž obchoduje v Praze. Kurz akcií „Komerčky“ je nyní dokonce nejníže od roku 2013. Na druhou stranu banka nyní nabízí zajímavý dividendový výnos okolo sedmi procent. Dokonce 9 procent pak nabízí Moneta. Podle analytiků to tak může být zajímavá příležitost k nákupu.

Další vývoj na akciových trzích bude záviset na číslech o hospodaření firem, které přinese začínající výsledková sezóna. Výsledky oznámí tento týden například velké americké banky Goldman Sachs a JP Morgan, technologická společnost IBM či švýcarský potravinářský holding Nestlé.