Britské libře se daří. Minulý týden se její kurz vyšplhal vůči americkému dolaru na nejvyšší úroveň za posledních sedm měsíců, proti euru pak dokonce nejvýše za posledního dva a půl roku.

Předvolební průzkumy před parlamentními volbami, které se konají v tento týden ve čtvrtek, ukazují na pravděpodobné vítězství Konzervativní strany. Velká Británie by se v takovém případě vyhnula razantnímu zvyšování daní a vlně nových regulací podnikání a znárodňování ze strany Labouristů.

Libra se v průběhu minulého týdne obchodovala až za 1,3166 dolaru. Jedno euro vyšlo jednu dobu jen na 84,31 pence. V pátek kurz libry i kvůli vybírání zisků ze strany spekulantů lehce oslabila. I tak proti dolaru a euru posílila za minulý týden zhruba o jedno procento.

Analytici ale předpovídají, že v případě že Konzervativci získají v parlamentu většinu, libra již moc posilovat nebude. Důvodem je přetrvávající  nejistota ohledně brexitu. Jeho termín je aktuálně stanoven na konec ledna 2020.

Kurz britské libry vůči US dolaru

Světové burzy dál blízko rekordních hodnot

Ceny amerických i světových akcií se dál pohybují blízko svých rekordních hodnot. Index největších amerických firem S&P 500 zakončil v pátek obchodování na 3145,9 bodech, jen 0,2 procenta pod maximem zaznamenaným předchozí týden. Od začátku roku hodnota S&P 500 vzrostla přibližně o 25 procent.

Index světových akcií MSCI All Country World uzavřel v pátek na 548,1 bodech, jen necelé tři body pod rekordem. V porovnání se začátkem roku je jeho hodnota vyšší o 20 procent.

Americké i světové burzy podpořily mimo jiné páteční statistiky z amerického trhu práce, které vykázaly za listopad nejvyšší počet nově vytvořených pracovních míst za posledních deset měsíců. Opět se tak snížily obavy z možného příchodu recese do amerického hospodářství.

Vývoj indexu S&P 500

Cenám akcií neublížily ani obavy, že jednání mezi USA a Čínou o obchodních vztazích nebudou v brzké době uzavřena. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že americký prezident Trump vyhlásí s platností od 15. prosince cla na další výrobky a zboží dovážené z Číny, a to v hodnotě 156 miliard dolarů. Krok by se mimo jiné dotkl dovozu iPhonů vyráběných společností Apple.

To by pravděpodobně vedlo k odvetným opatřením, což by mělo v dalším období dopad na růst americké ekonomiky. Nejistota ohledně dalších obchodních vztahů totiž může vést k odkládání investic ze strany firem.

Závěr roku může být pro světové akciové trhy ještě hodně zajímavý.

Kromě možného zavedení nových cel bude nadcházející týden ve znamení zasedání americké centrální banky. Fed letos již třikrát snížil svou základní úrokovou sazbu ve snaze podpořit hospodářský růst a uklidnit finanční trhy. Tentokrát se žádná změna nečeká, investory však budou znamenat náznaky ohledně budoucích kroků Fedu.

Na pražské burze se v minulém týdnu dařilo akciím Moneta Money Bank. Během pěti dnů si připsaly nárůst o 5,3 procenta. Páteční uzavírací cena byla 84,10 korun. Kurz akcií je tak nyní nejvýš od dubna 2018.

Investory lákaly akcie Monety v posledních dnech díky oznámenému záměru převzít Wustenrot stavební spořitelnu a Wustenrot hypoteční banku. Krok by měl mít pozitivní dopad na ziskovost Monety.

Navíc i přes nákup dvou finančních domů ze skupiny Wustenrot se akcionáři Monety nemusí obávat o své poměrně atraktivní dividendy. Moneta má totiž volného kapitálu dostatek.

Kurz akcí Moneta Money Bank