Světová ekonomika zpomaluje, ceny akcií ale stále rostou

V pozornosti finančních trhů byl minulý týden nejnovější výhled vývoje světové ekonomiky od Mezinárodního měnového fondu. Ten potvrdil, že dochází ke zpomalování globálního hospodářského růstu. Ten letos dosáhne pouhých tří procent, což je nejméně od finanční krize, která svět zasáhla před deseti lety. Ještě v červenci MMF očekával, že růst bude 3,2 procenta a v dubnu 3,3 procenta. Pro připomenutí, loni světová ekonomika vzrostla o 3,6 procenta.

Zpomalují ekonomiky většiny zemí, včetně Česka a dvou nejvýznamnějších – Spojených států a Číny. V té hospodářský růst ve třetím čtvrtletí oslabil na šest procent, což byla nejnižší úroveň za posledních 26 let. Čínu zpomaluje mimo jiné slabší poptávka spotřebitelů a také nejistota, která dopadá na firmy kvůli obchodní válce s USA.

 

I tak se ale cenám akcií v minulém týdnu dařilo. Napomohl tomu optimismus, že by Velká Británie mohla z Evropské unie přece jen odejít s dohodou, a také větší naděje, že dojde ke zmínění obchodní války mezi USA a Čínou. Pozitivní roli sehrály také dobré čísla o hospodaření významných amerických firem, včetně takových jako jsou banka JPMorgan Chase či výrobce produktů pro zdravotnictví Johnson & Johnson.

Index největších evropských firem Euro Stoxx 600 dosáhl v průběhu týdne 395 bodů a byl nejvýše od poloviny minulého roku. Nahrálo tomu hlavně zmíněné dění okolo brexitu. Dařilo se hlavně bankám a pojišťovnám. Americký S&P 500, jenž zahrnuje největší americké korporace a banky, se pohyboval okolo hranice 3 tisíc bodů, tedy v blízkosti svých historických rekordů. mírně nahoru šla v průběhu týdne i hodnota světového indexu MSCI All Country World.

 

 

Možnost uzavření nové dohody o podmínkách vystoupení Británie z EU nahrála i české měně jelikož investoři i spekulanti to vnímají jako pozitivní signál. Zatímco před týdnem stálo euro více než 25,80 korun, na začátku tohoto týdne již byl kurz 25,62.

Vývoj podporuje i britskou libru. Ta nyní stojí nejvíce od letošního května. Kurz se přiblížil úrovni 1,30 USD za GBP, ještě nedávno přitom někteří měnoví stratégové v londýnské City predikovali, že by se kurz mohl dostat na paritu, tedy jedna ku jedné.

 

 

Každopádně jisté je, že jednání okolo brexitu a snaha o jejich završení bude akciovými i měnovými trhy hýbat i v tomto týdnu. Kromě toho budou investory zajímat také výsledky firem, s jejichž akciemi se obchoduje na Wall Street. Čísla o hospodaření za předchozí kvartál zveřejní takové korporace jako Amazon, Microsoft, McDonald´s, Procter&Gamble, Boeing či Visa.