Světovým akciovým trhům se v minulém týdnu dařilo. Americký index S&P 500, který měří vývoj ceny akcií největších amerických korporací, bank a pojišťoven, rostl již třetí týden v řadě. Jeho hodnota se nyní pohybuje nad 3000 body a je tak blízko rekordů dosažených na konci července. Nahoru šly také indexy Dow Jones a Nasdaq, v kterém jsou akcie technologických firem.

Tomuto pro investory pozitivnímu vývoji napomáhá očekávání, že americká centrální banka tuto středu podpoří ekonomiku snížením úrokových sazeb. Důležité je také dění v obchodním sporu mezi USA a Čínou, tedy dvou největších světových ekonomik. Tam se situace v poslední době zklidnila – naposledy Peking jako gesto dobré vůle odložil platnost některých cel.

Podobný ústupek udělal minulý týden také americký prezident Donald Trump. Ten se navíc nechal slyšet, že je ochoten se v dohledné době domluvit s čínskou vládou alespoň na některých podmínkách obchodních vztahů.

V neposlední řadě ceny akcií podpořila příznivá ekonomická data, mimo jiné o růstu maloobchodních tržeb v USA, což vzbuzuje naději, že si americké hospodářství dál udrží solidní růst.

S&P 500 od začátku roku
image.png

 

Daří se i akciím v Evropě

V plusu zakončily minulý týden rovněž ceny akcií v Evropě. Index Euro Stoxx 50, v němž jsou největší firmy z eurozóny, zakončil týden na 3550 bodech, tedy o 1,5 procenta výše v porovnání se závěrem předchozího týdne.

Dařilo se hlavně akciím bank, když je podpořilo čtvrteční rozhodnutí Evropské centrální banky. Ta se snaží nakopnout hospodářský růst v eurozóně. Kromě toho, že snížila svou klíčovou úrokovou sazbu, opět od listopadu začne pumpovat peníze do ekonomiky prostřednictvím nákupu dluhopisů. Centrální bankéři navíc zatraktivnili podmínky, za kterých si u ECB mohou banky půjčovat peníze, jež mohou následně poslat dál ve formě úvěrů.

Za poslední měsíc si evropský bankovní index, jehož součástí jsou například Deutsche Bank, ING či BNP Paribas připsal přibližně 12 procent. Na druhou stranu je stále o 16 procent níž, než před rokem.

Dobrý týden má za sebou i pražská burza. Její index PX si za posledních pět dní připsal 1,7 procenta a šlo tak o třetí nejlepší týden v tomto roce. Od začátku ledna tak již dělá jeho nárůst 6,5 procenta, se započtením vyplacených dividend dokonce slušných 12 procent. Tahouny byly akcie bankovní skupiny Erste (vlastníka České spořitelny) a pojišťovny VIG. Erste pomohlo čtvrteční rozhodnutí ECB.

Akcie Erste na vídeňské burze (v EUR)
image.png

 

Ropou pohnou teroristické útoky

V nadcházejícím týdnu bude kromě středečního rozhodnutí amerického FEDu o úrokových sazbách zajímavé sledovat zejména vývoj na trhu s ropou. S cenou „černého zlata“ bezpochyby zahýbe sobotní teroristický útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco. Výpadek se bude týkat produkce až v objemu 5,7 milionů barelů denně, tedy pěti procent světové těžby ropy.

Zatímco v pátek se ropa Brent obchodovala na světových burzách okolo 60 dolarů, podle některých analytiků by mohla vystřelit až k úrovni 100 dolarů. Kromě výpadku produkce budou mít na cenu vliv i větší obavy z geopolitické situace v regionu. To zvýší takzvanou geopolitickou prémii. Růst ceny bude hodně záviset na tom, jak rychle se Saudům podaří nastartovat těžbu. Alespoň nejbližší čtyři týdny mohou výpadek nahradit ze svých rezerv. Pomoci trhu s ropou může svými strategickými rezervami i americká vláda.