Ropa prudce podražila 

Jednou z hlavních událostí minulého týdne na světových finančních trzích byla reakce na teroristické útoky na ropná zařízení v Saudské Arábii. Ty vyřadily podstatnou část tamní produkce ropy. Cena severomořské ropy Brent hned v pondělí ráno vyskočila z úrovní okolo 60 až k 70 amerických dolarů za barel. Nahoru šla i cena americké lehké ropy (WTI).

Důvodem byly nejen menší očekávané dodávky ropy, ale také obavy ze zhoršení geopolitické situace v regionu. To má obvykle za následek zvýšení takzvané rizikové přirážky. Postupem týdne se situace na burzách zklidnila s tím, jak přicházely zprávy, že Saudové budou v nejbližších týdnech schopní uvést podstatnou část infrastruktury a produkce zpět do provozu.

V pátek ropa Brent zakončila týden na úrovni mírně nad 64 dolary za barel. Za týden zdražila o 6,7 procenta, tedy nejvíce od ledna.

 

Akciové trhy bez větších pohybů

Růst ceny ropy se odrazil také na akciových burzách. Trhy v USA, v Evropě i Asii na začátku týdne lehce klesaly. Důvodem byly obavy, že dražší ropa a tedy i vyšší ceny pohonných hmot se negativně promítnou do hospodářského růstu.

V dalších dnech například americké akciové indexy, ať už S&P 500 či Nasdaq, své ztráty umazaly. Napomohlo tomu i středeční rozhodnutí americké centrální banky o snížení úrokových sazeb. A také výroky šéfa banky Jerome Powella, že v případě potřeby je FED připraven „agresivně“ podpořit hospodářský růst.

V pátek však šly hodnoty indexů opět mírně dolů. Vyšla totiž zpráva, že čínská delegace zrušila návštěvu amerických států Montana a Nebraska. Tam měla probíhat jednání o dodávkách zemědělských plodin do Číny. S&P 500, jenž sleduje vývoj ceny akcií největší amerických korporací, tak za týden ztratil půl procenta. I tak se jeho hodnota nadále pohybuje v blízkosti historických maxim.

Zrušení návštěvy zvýšilo obavy, že obchodní válka mezi Washingtonem a Pekingem bude přinejmenším v dohledné době dál pokračovat. Kvůli tomu by mezi podniky přetrvávala nejistota ohledně dalšího vývoje, což by mohlo mít vliv na jejich rozhodování o investicích, ať už do nových strojů či továren. A v důsledku by to vedlo ke zpomalení ekonomického růstu v USA i jinde ve světě.

 

Britská libra je v kurzu

Na měnových trzích se dařilo britské libře, a to i přes blížící se termín brexitu. Ten je nyní stanoven na konec října. V průběhu čtvrtka se kurz vyšplhal až na 1,2559 amerického dolaru za jednu libru. To byla nejvyšší hodnota za poslední dva měsíce.

Britskou měnu podpořilo prohlášení prezidenta Evropské komise Jean-Claude Junckera, že EU a Velká Británie nakonec přece jen mohou dojít k dohodě.

 

Ve středu zasedá bankovní rada ČNB

V tomto týdnu bude zajímavé sledovat středeční zasedání České národní banky. Očekává se, že základní úroková sazba zůstane beze změny, tedy na úrovni dvou procent. Na této hodnotě je od května. I tak bude dobré poslechnout si, co ohledně dalších kroků ČNB naznačí na tiskové konferenci guvernér Jiří Rusnok.

Zasedání by mohlo mít případně vliv na vývoj kurzu české měny. Její kurz vůči euru byl v pátek 25,85 korun.